A kuglófnak sok gazdája van. Magukénak vallják az olaszok, a franciák és az osztrákok. Nos, nekem mindegy kié a gyerek, én szeretem a kuglófot.
Keverem-kavarom és pillanatok alatt elegáns finomság kerül az asztalra a gőzölgő kávé kísérőjeként. A tészta mondhatni uniszex, hiszen dúsítható minden földi jóval, amit csak találunk otthon.
Az alábbiakban egy nagyon egyszerű, túróval készült kuglóf receptet mutatok be.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 2 egész tojás
- 25 dkg túró
- 1 csomag sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 25 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
A mázhoz:
- 3 púpozott evőkanál porcukor
- 1 citrom kifacsart leve
Sütési hőfok: 180°C
Sütési idő: 50 perc
Első lépésként kivajazok egy közepes kuglófformát, és a sütőt bekapcsolom 180 fokra.
25 dkg lisztet átszitálok, hozzá keverek 1 csomag sütőport és egy csipetnyi sót. 25 dkg vajat elkavarok 10 dkg cukorral, 2 egész tojással és egy citrom reszelt héjával. Miután már kellően habosnak ítélem meg, hozzáteszem a lisztes keveréket, és 25 dkg túrót, amit érdemes előtte villával meglazítani, a nagyobb darabokat széttördelni.
Itt jöhet a tésztába mindaz, amit a család kíván. A masszát beleügyeskedem a kuglófformába, megrázogatom, hogy egyenletesen elterüljön és mehet a sütőbe 50 percre.
Fontos, hogy a formát a massza csak kb. háromnegyedéig töltse ki, mert sülés közben kifuthat, kellemetlen perceket szerezve az időigényes sütőtakarítással.
Félidőben érdemes egy alufóliával letakarni, nehogy a tetejét nagyon megkapja a hő.
Amikor készen van, rácsra teszem és próbálom megvárni, míg kihűlik az illatozó túrócsoda. A várakozás hosszú percei alatt elkészítem a citrommázat. Ebben sincs semmi nehézség. Az héjától előzőleg megfosztott citrom levét kifacsarom és lassan elkezdek porcukrot adagolni hozzá, miközben folyamatosan keverem. Attól függően mennyire szeretném folyósra több vagy éppen kevesebb cukrot adagolok a citromlébe.
Aki nem kedveli a citrom savanyú ízét, csinálja nyugodtan vízzel.
A már kihűlt kuglófot sütőpapírra teszem, és ráügyeskedem citromos mázat, hogy jut is, marad is alapon legyen a tetején is, de szépen csurogjon le az oldalára is.