Igen, tudom. Ezért a receptért ki fognak átkozni a francia konyha művelői, de engedtessék meg nekem mégis közkinccsé tenni!

Miért is kapta ezt a nevet? Nos, ez a croissant az, amihez türelem, idő és nyugalom kell. Ne ijedj meg, nem kell reggeltől estig hajtogatni, kenegetni, pihentetni. Mégis kell hozzá némi idő, meg egy pohár jó bor, az idegeidnek. 🙂

Tehát akkor kezdj hozzá, ha lelkedtől lelkedzett gyönyörű magzataidat és életed értelmét megetetted, megitattad és biztos vagy benne, hogy óránként csak egyszer lesz szükségük rád!

Semmiképpen ne akkor, ha a nagyobbik bejelenti, hogy holnap dolgozat és veled szeretne tanulni, a kisebbik pedig közli, hogy holnap van az utolsó határideje a papírmasé „akármibármivalami” leadásának, amit csak te tudsz megcsinálni neki. Engedd el a croissant, elég lesz a bor.

Ha mégis úgy alakul, van időd, borod és egyedül vagy a konyhában, hajrá!

Hozzávalók:

  • 390 ml langyos tej
  • 1 ½ evőkanál szárított élesztő
  • 6 kanál porcukor
  • 60 dkg liszt
  • 1 evőkanál só
  • 25 dkg vaj
  • 1 tojás sárgája

Sütési hőfok: 180°C
Sütési idő: 20-25 perc

A 390 ml langyos tej kb. felét a dagasztótálba öntöm, hozzáadok 1 ½ evőkanál szárított élesztőt és 6 evőkanál cukrot.
Ha fölfutott, hozzáadom a maradék tejet és 60 dkg átszitált lisztet és 1 evőkanál sót.
Bedagasztom a tésztát, majd frissentartó (folpack) fóliával lefedve a hűtőben pihentetem 1 órát. Közben kimérek 25 dkg vajat, és hagyom a konyhapulton átmelegedni.
A megkelt tésztát 16-18 egyenlő részre vágom, majd körülbelül egyforma nagyságú körökké nyújtom őket.
Kezdődhet a rétegezés. Kiválasztok egy szimpatikus tésztakorongot és megkenem vajjal.
Jöhet rá a következő tészta és ismét a vaj. A tésztákat egymásra teszem rétegesen, mintha tortát készítenék. Tészta-vaj-tészta, amíg el nem fogy.
A legfelső tésztára nem kerül vaj. Nem kell megijedni, természetesen nekem sem sikerült minden korongot azonos méretűre nyújtanom, de a tészta jól alakítható, így könnyen az alatta lévővel azonos méretűre húzható.
Ha elkészült a „tésztatorta” frissentartó fóliával bebugyolálva ismét 30 perc pihentetés következik a hűtőben.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A pihentetés után lisztezett deszkán kb. 0,5 centi vastagra nyújtom az egymásra rétegzett tésztákat és egy pizzavágó segítségével 12-15 részre vágom, mint egy pizzát.
Az így kapott háromszögek szélesebbik oldalát kb. 0,5 cm hosszan bemetszem, hogy könnyebben alakítható legyen a tészta és kívülről befelé elkezdem feltekerni.
A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom egymástól megfelelő távolságra, mert nőni fognak még. 30 perc pihentetés után 1 tojássárgája és egy korty tej keverékével lekenem őket és 20-25 perc alatt roppanósan aranysárgára sütöm.