Ha húsvét, ha friss lekvár, ha habos kakaó, ha lustálkodós reggel, akkor kalács! A kalács ezer formája, arca, íze színesíti a hétköznapjainkat és ünnepeinket. Én ezt a kalácsot készítem a legtöbbször, hiszen nagyon egyszerű, viszonylag gyors és az íze fenséges.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl langyos tej
- 2,5 dkg élesztő
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 0,5-1 dkg só
- 1 egész tojás és egy sárgája a kenéshez
- 1 csomag vaníliás cukor
Sütési hőfok: 180°C
Sütési idő: 40 perc
Elkészítem az alap édes tésztát, amihez 2,5 dl langyos tejben, vagy ha valóságos ízözönre vágyom 2,5 dl habtejszínben 5 dkg cukorral felfuttatok 2,5 dkg élesztőt, majd 50 dkg lisztet átszitálok és hozzákeverek 0,5-1 dkg sót és 1 csomag vaníliás cukrot.
Mindent a dagasztó tálba teszek, majd hozzácsurgatok 5 dkg olvasztott vajat. Ha már szép, egynemű a tészta, konyharuhával lefedve békén hagyom 1 órát.
Ha megkelt három részre osztom. Kettő lehet kisebb, de egy nagyobbacskát hagyok, az lesz a középső szál.
Jöhet a sodrás, amelynél szintén fontos a pihentetés. Sodrok egyet az egyik tésztán, majd a másikon, aztán a harmadikon. Két hurka mindig pihen addig, amíg a harmadikkal dolgozom, így lehetőségük van a sikérszálaknak a nyúlásra és gyönyörű foszlós lesz a kalács.
Érdemes úgy alakítani, hogy a hurkák közepe ducibb, míg a két vége soványabb legyen, így szép íve lesz a kalácsnak. Ha elkészültek a kalácsrudak, egyszerű hármas fonással összefonom, vigyázva arra, hogy ne húzzam szorosra a szálakat, mert akkor sütés közben nem lesz helye a tésztának dagadni és megreped. Ne keseredj el, a sokadik kalácsod már nem fog megrepedni.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és hagyom 30 percet pihenni. Addig a sütőt 180 fokra előmelegítem. A kalácsot lekenem egy felvert tojás sárgájával, de csak a sárgájával, majd 40 perc alatt aranybarnára sütöm. Félidőben érdemes alufóliával letakarni, hogy ne égjen meg.
Jó étvágyat!