Régóta ki akartam próbálni itthon vajat készíteni, ha már kenyeret tudok sütni, ha lúd, legyen kövér alapon, így egy napsütéses szombat reggel neki is láttam. A telt ízű, selymesen krémes csoda elkészítéséhez nem kell más, csak jó minőségű házi tejszín. Ha ez nem áll rendelkezésedre, ne bánkódj, én is a legzsírosabb bolti habtejszínből készítettem.
Igen, tudom, így aztán már nem is igazi vaj, nem is házi, nem is eredeti, nem is jó. De, jó. 


Hozzávalók:

  • 4 dl jó minőségű, zsíros habtejszín

4 dl habtejszínt hagytam szobahőmérsékleten állni egy ideig, majd egy magas falú edényben robotgéppel elkezdtem habbá verni.
Egy kis idő elteltével szépen formálódott a tejszínhab, de itt még nem szabad megállni, dolgozni kell tovább. A hab elkezd összetöredezni, majd elválik egymástól a vaj és az író.
Én nem tettem bele sót, de aki igényli egy csipet sóval ízesítheti. A vajat leszűrtem és hideg vízben átmostam, majd szuflé tálkába egyengettem. Az írót érdemes eltenni, hiszen később kenyérsütéshez felhasználható!

Készen is van a házi vaj, amit mindenki a fantáziája szerint ízesíthet.