Mindenkinek van mániája, vagy ha úgy tetszik mindenki bolondul valamiért. Lehet ez egy hely, egy íz, egy illat, egy szín, vagy bármi más. Nekem ilyen mániám a levendula.

Egyszerűen bolondulok érte. Ennek a rajongásnak a hatására született meg a levendulás cukrom. Először is be kell szerezni a virágot. Az általam használt levendulát vegyszer- és permetmentesen, szíve-lelke minden szeretetével óvta és nevelte egy kedves termesztő. A levendulából csokrokat kötöttem és jól szellőző, de esőtől védett helyen kiakasztottam száradni. Nekem ez a legnehezebb rész, a várakozás.

Ha végre megszáradt a virágzat, el kell dönteni, milyen mennyiségű cukor készül majd, és ahhoz megfelelő méretű, zárható tárolóedényt választani. Mivel én imádom a levendulát, így nem volt kérdéses, hogy egy jó nagy üvegedénybe teszem majd a kincsem. A receptben egy adagnyi levendulás cukor hozzávalóit adom meg, így ha valakit elkap a szenvedély, egyszerűen többszörözhető az adag.

10 dkg kristálycukorban elkeverek ½ evőkanál száraz levendulavirágot és egy jól záródó edénybe teszem. Érdemes a levendulavirágokat a keverés előtt apróra törni vagy darálni.

Az edénykét három héten át megrázogatom, hogy lehetőség szerint a legtöbb cukorszem találkozzon a levendulavirágokkal. Három hét elteltével el is készült mennyei illatú és aromájú levendulás cukor. Én imádom süteményben, krémekben, de legjobban a reggeli kávéban szeretem: a semmihez sem fogható, édes – kávésan kesernyés -levendulásan aromás illatot, ami a borongós reggeleket vidámmá, a napsütéseseket pedig még ragyogóbbá varázsolja.

Hozzávalók:

  • 10 dkg kristálycukor
  • ½ evőkanál szárított levendulavirág