Gyerekkorom óta imádom a mákot. Dédnagymamám kertjében mindig virított mák. Nevelgette, locsolta, majd ha eljött az ideje levágta az értékes magvakat tartalmazó fejet és a padláson szárítgatta.

Alig vártam, hogy a csonttá száradt mákgubókat végre összeroppanthassam és marokszámra ehessem tartalmát. Sok év eltelt azóta. Nincs már dédnagymamám, nincs már meg a kertje sem, és fogalmam sincs mikor láttam utoljára falusi kertben, falusi mákot virágozni. A mákhoz fűződő érzelmeim viszont nem csillapodtak.

Ennek bizonyságaképpen jöjjön most egy máktorta recept. Az eredetit Mautner Zsófinál olvastam, és azt alakítottam a saját elképzelésem szerint.
Igaz, cukor van benne, de ha arra gondolok, hogy liszt egyetlen gramm sem, nos, máris karcsúbbnak érzem a derekam a torta elfogyasztása közben.

Hozzávalók:

  • 26 centiméteres tortaforma
  • 1 teáskanálnyi vaj a forma kikenéséhez
  • 20 dkg mák
  • 8 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 2 egész tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 egész citrom reszelt héja
  • 1 dl olaj

Sütési idő: 45-50 perc
Sütési hőfok: 170°C

A sütőt bekapcsolom 170 fokra, és kivajazok egy 26 centiméteres tortaformát. 20 dkg mákot elkeverek 8 dkg porcukorral, egy zacskó vaníliás cukorral, egy citrom reszelt héjával, és 1 kávéskanál sütőporral.
Ütök hozzá 2 egész tojást, majd folytonos kavarás mellett belecsurgatok szűk 1 dl olajat.
A masszát beleöntöm a tortaformába, kissé megrázogatom, hogy egyenletesen elterüljön benne, majd 45-50 perc alatt megsütöm. Érdemes félidőben alufóliával lefedni.