A kenyereim alapja legtöbb esetben egy úgynevezett öregtészta, vagy más néven előtészta. Ezt a kenyérsütés előtt egy nappal készítem el.

Hűtőben 7-10 napig eláll, így mindig csak annyit veszek el belőle, amennyi éppen szükséges.
Az előtészta tulajdonképpen egy túlkelt kenyértészta, amelynek használatával a kenyerünk laza szerkezetű és nagyon jóízű lesz.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (lehetőleg kenyérliszt),
  • 3 dl langyos víz (ne csapvíz legyen, mert az élesztő nem kedveli a klórt),
  • 1/2 vagy 1 teáskanál só,
  • 1-1,5 dkg friss élesztő.

Összeállítom a tésztát, a konyhapulton hagyom 4 órán keresztül konyharuhával lefedve, majd lezárható dobozban a hűtőbe teszem felhasználásig. Leghamarabb 12 óra múlva érdemes vele elkezdeni dolgozni.