Újra hódoltam a szenvedélyemnek, a levendulának, így született meg ez a sütemény is. 🙂
Ha elkap a levendulaláz, nehezen tudom legyőzni. Először készítek egy édes tésztát, melyhez 50 dkg átszitált lisztet elkeverek 1 dkg sóval. 2,5 dl langyos tejben felfuttatok 2,5 dkg élesztőt, melyhez keverek egy evőkanál porcukrot. Ha felfutott az élesztő, kezdődhet a dagasztás. A tésztához ütök egy egész tojást, majd amikor majdnem készen van, csurgatok hozzá 5 dkg olvasztott vajat. Azért jön később a vaj, mert ha a dagasztás elején adom hozzá, a zsiradék körbeveszi a lisztszemcséket és így csökken a sikér duzzadása, ezáltal a vízfelvevő képesség is megváltozik.
Amíg a tészta a duplájára kel, elkészítek egy vanília pudingot a tasakon található útmutató szerint, csak a cukrot levendulacukorral helyettesítem. A sütőt bekapcsolom 180 fokra.
Ha megkelt a tészta, 3-5 mm vastagságú téglalapot nyújtok belőle és megkenem a kihűlt pudinggal. A hosszabbik oldala mentén ketté vágom és az így kapott két téglalapot feltekerem, végüket összecsípem, majd a két szálat összetekerem, mintha fonnék, de csak két szállal. Egy 22 centiméteres, előzőleg kivajazott tortaformába teszem, a tetejét lekenem egy tojás sárgája és egyetlen korty tej keverékével, majd 55-60 perc alatt készre sütöm. A tetejét félidőben érdemes alufóliával letakarni.
Hozzávalók:
- 22 centiméteres tortaforma/kuglófforma
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 dkg só
- 1 evőkanál porcukor/ nálam levendulás cukor
- 1 egész tojás
- 1 csomag vaníliás pudingpor (hozzá levendulás cukor)
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 tojás sárgája
- 1 kortynyi tej
Sütési hőfok: 180°C
Sütési idő: 55-60 perc