Nehéz olyan büfét találni, ahol igazán jó a gyros. Mit tehet az ember lánya, hogy elkerülje a nyávogást és szájhúzogatást?

Megcsinálja otthon. Megsüti a húst, elkészíti a salátát, beletölti a boltban megvásárolt, felmelegített pitába. Boldog, mert nincs nyávogás, szájhúzogatás csak halk hümmögés és lapos pillantások.
De valahogy mégsem az igazi.

Mit tesz hát? Bújja a netet a „valódi” az „igazi” az „eredeti” pitarecept után. Magadra ismertél? Igen, tudom. Én is.
Ne feledd, lehet, hogy nem az eredeti ősi recept alapján sütöd, és nem pajzson, ahogyan tették Dáriusz katonái, de képes vagy megalkotni a saját recepted, ami a családodnak a legjobban ízlik.

Itt is, ahogyan a legtöbb mediterrán receptben az olívaolaj szerepel. Ne ess kétségbe, ha nincs otthon, használj nyugodtan hagyományos olajat. Most kezdenek sikítozni a konyhatündérek, hiszen minden rendes háztartásban ott csücsül a polcon az extraszűz olívaolaj.

Nos, minden rendes úrilány is alszik este tíz után….az már más kérdés, hogy a saját ágyában-e…

Tehát minden csak hozzáállás kérdése. Süss pitát, és varázsolj egy csöppnyi Görögországot a konyhádba. Az alábbi recept 8 normál méretű pitára elég.

Átszitálok 50 dkg lisztet, majd belekeverek 1 teáskanál sót. Egy csomag szárított élesztőt elkeverek 1 dl langyos tej és 2 dl langyos vízzel, majd hozzáteszek 1 teáskanál mézet.
Ha felfutott az élesztő, hozzákeverek 3 evőkanál olívaolajat, majd a nedves alapanyagokat a száraz alapanyagokhoz teszem és bedagasztom, majd olajjal kikent tálba teszem, letakarom.
Ha van időm, úgy járok el, mint a kenyértésztánál, 10 perc pihentetés után juttatok levegőt a tésztába.
Az ujjheggyel való nyomkodást és 10 perc pihentetést kétszer ismétlem meg, majd 1 óra kelesztés következik.
A megkelt tésztát gyúródeszkára teszem, majd 8 körülbelül egyforma nagyságú kis bucit formázok belőle, de már nem nyomkodom, mert a fáradságos munkával bevitt levegőt nem szabad kinyomogatni a tésztából.
A tésztát folyamatosan forgatva 0,5 cm vastagságú koronggá alakítom és 15 percig letakarva ismét pihenni hagyom.
A közben sütőt 220-230 fokra melegítem elő.
A tésztakorongokból sütőpapírral bélelt, liszttel megszórt tepsibe teszek annyit, amennyi kényelmesen elfér, arra vigyázva, hogy megfordítsam őket.
A tepsiben a tészta alsó része kerül felülre. Az így alsó részből felső részre avanzsált felületet meghintem egy pici liszttel és 8-10 perc alatt „zsebesre” sütöm.
A pitákat félidőben érdemes megfordítani, hogy valóban kialakuljon a megtölteni való zsebecske.