A svájci gyökérkenyér sokunk kedvence. Én leginkább azért kedvelem, mert semleges ízű tésztája az ízesítési lehetőségek végtelenjét rejti magában.
Vigyázat! Ez a kenyér önmagában is nagyon finom, így megtörténhet, hogy az ember lánya térül-fordul a konyhában és észrevétlenül elcsipegetett egy egész rúd kenyeret…..
A gyökérkenyérhez 2 zacskó porélesztőt, 1 kávéskanál porcukorral vagy mézzel felfuttatok 5 dl langyos vízben. Majd 60 dkg kenyérlisztet és10 dkg réteslisztet átszitálok és hozzákeverek 3 kávéskanál sót. Ha felfutott az élesztő, a liszthez öntöm és teszek bele 6 evőkanál olívaolajat. Jöhetnek a szárított fűszerek, esetleg aszalt paradicsom, olívabogyó (Ha aszalt paradicsommal készül, a 6 kanál olívaolaj fele az az olaj legyen, amiben a paradicsom volt. Az olívabogyót nem kell csak keresztben kettévágni, mert nagyon morzsolódni fog dagasztás közben.)
A kenyereket nem kell sokáig dagasztani, sokan egyszerűen csak összekeverik az alapanyagokat. A tésztát olajjal kikent tálba teszem, és hagyom duplájára kelni. Közben előmelegítem a sütőt 220 °C-ra. A sütő aljába forró vízzel teli tűzálló tálat teszek, hogy gőzben sülhessen. Egy tepsibe sütőpapírt teszek, melyet jó bőven megszórok kukoricaliszttel. Ha megkelt a tészta, jól belisztezett gyúródeszkára teszem, és négy egyenlő részre vágom. Ujjbeggyel téglalapokat formázok belőlük, majd a közepüket 3-4-szer megtekerem. Az előkészített tepsibe teszem őket és a tetejüket is megszórom kukoricaliszttel. 25-30 perc alatt ínycsiklandóan barna színt kap a külsejük, ám a belsejük puha marad.
Hozzávalók:
- 60 dkg kenyérliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 2 zacskó szárított élesztő
- 5 dl langyos víz
- 1 kávéskanál porcukor vagy méz
- 3 kávéskanál só
- 6 evőkanál olívaolaj
- 1 üveg olívabogyó
- 1 kávéskanál oregánó
- 1 kávéskanál bazsalikom
- 1 kávéskanál kakukkfű
- 1 kávéskanál rozmaring
- egy kevés kukoricaliszt
Sütési hőfok: 220°C
Sütési idő: 20-25 perc