A receptet Limara oldalán találtam, majd kissé átalakítottam a saját ízlésem szerint és némi kényszer hatására.
A csokin kívül eredetileg vörösáfonya is szerepelt az összetevők között. Nos, miután az itthon fellelhető összes aszalt áfonyát sikerült elfogyasztanom egy izgalmas thriller közben, így a kalács csokis lett csupán.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- fél kávéskanál só
- 1,5 evőkanál porcukor
- 2 dl langyos tej
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg olvasztott vaj
- 2 tojás sárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez:
- 5 dkg olvasztott vaj
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg aprított étcsokoládé
Sütési hőfok: 150°C
Sütési idő: 50 perc
50 dkg lisztet átszitálok, dagasztó tálba teszek, és jöhet hozzá egy fél kávéskanálnyi só, 1,5 evőkanál porcukorcukor.2 dl langyos tejben elmorzsolok 2dkg élesztőt. A felfutott élesztővel, 2 tojás sárgájával és 1 csomag vaníliás cukorral dagasztani kezdem a tésztát. 5 dkg vajat megolvasztok, de csak akkor adom a tésztához, amikor már majdnem kész.
Ha már egynemű a tészta, egy kelesztő tálban hagyom duplájára kelni, majd lisztezett nyújtólapon fél centi vastagra nyújtom. A nagyjából téglalap alakú tésztát megkenem 5 dkg olvasztott vaj és ugyanennyi porcukor keverékével, majd megszóróm 10 dkg aprított étcsokoládéval. A hosszabbik oldalától feltekerem és 16 szeletre vágom.
Egy 26 centis, kivajazott tortaformába rakom, majd ismét hagyom duplájára kelni. Közben bekapcsolom a sütőt 170 fokra és 50 perc alatt megsütöm a csokis csigákat. Félidőben alufóliával letakarom a tetejét.
Sikerült kipróbálnom aszalt áfonyával is, és bizton állíthatom, hogy úgy is nagyon finom!