Egy társasági beszélgetés alkalmával tették fel nekem a kérdést. Ha a kenyér alapvető élelmiszer, a sör folyékony kenyér, akkor a sörös kenyér duplán tápláló?
Nos, ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem áll módomban, az viszont biztos, hogy egy nagyon jó ízű kenyér kerekedett a talán költői kérdésnek szánt felvetésből.
Bekapcsolom a sütőt 220 fokra és az aljába teszek egy hőálló tálban forró vizet.
Az átszitált lisztet összekeverem a cukorral és a szárított élesztővel, majd hozzá adom a sót és az olajat. Dagasztani kezdem, és apránként, óvatosan adagolom hozzá a sört, hogy a buborékok ne elillanjanak, hanem a tésztába kerülve fejtsék ki áldásos tevékenységüket.
Egy nagyon lágy, szinte folyós tészta lesz az eredmény, melyet letakarva duplájára kelesztek. Egy hosszúkás kenyérformát kibélelek sütőpapírral, beleöntöm a tésztát és a gőzös sütőben 50 perc alatt ínycsiklandóra sütöm. Félidőben érdemes alufóliával letakarni a tetejét, hogy nem égjen meg addig, míg a közepe jól átsül.
Hozzávalók:
- 40 dkg kenyérliszt
- 10 dkg simaliszt
- 1 tasak szárított élesztõ
- 3 kávéskanál só
- 1 kávéskanál cukor
- 2 evõkanál olívaolaj
- 0,5 dl alkoholmentes sör
Sütési hőfok: 220 ℃
Sütési idő: 50 perc