A szufléval sokáig úgy voltam, mint a flamingókkal az állatkertben: szép, szép, de otthonra nem kellene. Aztán mit ad Isten, egy barátom hat csinos szufléformával lepett meg, mondván, ajándékba kapta, de még sosem használta…Jót nevettünk, amikor kiderült, hogy még én sem mertem felfújtat készíteni.

Egy ideig a konyhapulton rakosgattam a formácskákat jobbról-balra, majd balról-jobbra, míg vettem a bátorságot, és elkészítettem életem első túrószufléját. Kicsit csálé lett, de az íze kárpótolt a pocsék formájáért. A gyakorlat teszi a mestert mondás a szufléra is igaz. Ma már bátran veszem elő a kis formácskákat, és teljesítem a köz akaratát, ha éppen felfújtra éheznek.
Először bekapcsolom a sütőt 180 fokra. Egy-egy kávéskanálnyi vajjal kikenek hat szufléformát, meghintem egy-egy kávéskanál kristálycukorral a belsejüket, és a mosogató fölött oldalra billentve a két tenyerem között megforgatom őket, hogy a formák oldalára is jusson a cukorból. Ha ügyes az ember lánya, nem fontos a mosogató fölött cukrozni, de nekem mindig kipereg.
Szétválasztom a négy tojás sárgáját és a fehérjét. A sárgájához hozzáadok 2 evőkanál porcukrot, egy csomag vaníliás cukrot és fehéredésig keverem. Ha szépen kifehéredett, jöhet bele 20 dkg túró, egy fél citrom reszelt héja, egy kávéskanál őrölt fahéj. Ha sikerült egyneművé kevernem a túrót, jöhet a varázslat, amivel könnyűvé és légiessé teszem a szuflét. Két evőkanál porcukorral és egy csipet sóval a tojások fehérjéből kemény habot verek, és óvatosan, alulról fölfelé irányuló mozdulatokkal egy szilikon spatula segítségével a túrós masszához keverem. Az előkészített formákat teljesen kitöltöm a pehelykönnyű túrós masszával,majd mehetnek a sütőbe, ahol 18 perc alatt légiesen könnyű, a fahéjtól mégis telt ízűvé sülnek. Ne halogassuk a tálalást, a vendég várhat, a szuflé soha, mert megunja a várakozást és bosszúból összeesik.

Hozzávalók:

  • 20 dkg túró
  • 4 evőkanál porcukor ( 2+2 adagban)
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 4 egész tojás, szétválasztva
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • egy csipetnyi só
  • vaj és kristálycukor a szufléformák kikenéséhez

Sütési hőfok: 180 °C
Sütési idő: 18-20 perc