Mindannyian szeretnénk legalább néha úgy érezni, hogy istennők vagyunk a konyhában. Nálam ez az érzés pontosan addig tart, amíg rá nem döbbenek, hogy a gyerek tízórais dobozába ismét szendvicset készítettem. Jó, jó, változatos összetevőkből, de megint csak a szendvicsig jutottam.

Valami olyan tízórait szerettem volna, amit ha előző nap elkészítek, nem nyomódik össze az agyondobált táskában. Ekkor jött a megvilágosodás és vele a konyhatündér érzés, hogy az alap édes tésztából nem egy nagy kalácsot sütök, hanem több kicsit. Az apró kalácskák bírják a tízórais dobozban való utazást, zötykölődést, és ami a legfontosabb, előző nap megsütve is kívánatosak maradnak.

A 2 dkg friss élesztőt felfuttatom 2 deciliter langyos tejben, amibe az 5 dkg porcukorból 1 kávéskanálnyit előzőleg feloldottam. Átszitálok 50 dkg sima lisztet, beleteszem a maradék porcukrot, 1 kávéskanál sót, az 1 egész tojást, 1 csomag vaníliás cukrot, majd pedig a felfutott élesztőt. Ha már valamennyire elkeveredett, jöhet bele az 5 dkg olvasztott vaj. Az összegyúrt tésztát letakarva hagyom duplájára kelni.

A sütőt bekapcsolom 180 fokra, és a szép nagyra duzzadt a kalácstésztát egy lisztezett gyúródeszkára öntöm, és annyi gombócra osztom, amennyi édes kis péksüteményt szeretnék sütni, majd kedvem szerint formázom. Ebből az adagból általában 10 darab tízórai kalácskát, brióst, különböző csavart formájú sütit készítek, amiket egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakok, és lekenek a felvert tojással. Mehetnek a sütőbe, hogy 25 perc alatt aranybarnára süljenek.

Hozzávalók:

  • 50 dkg sima liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 egész tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 egész tojás a lekenéshez
  • Sütési hőfok: 180 °C
  • Sütési idő: 25 perc