A brownie olyan, mint a foci. Mindenkinek van egy jó receptje, mindenki ért hozzá, de tulajdonképpen csak kevesen készítik el. Nem tagadom, én is többször körbejártam a brownie témát, volt néhány „ez nem az igazi” próbálkozásom, míg végül megalkottam ezt a receptet. Nem autentikus, biztos vagyok benne, hogy távol áll az eredeti angolszász receptúrától. Ennek ellenére, nekem mégis megfelel az ötórai teához, akarom mondani kávéhoz.
Az eredeti recept szerint ha étcsokiról van szó, ne adjuk alább 75%-os kakaótartalmúnál. Nos, van a fentebb stílű gasztronómia művelőinek egy nagyon rossz hírem. Kisebb kakaótartalmú étcsokoládéból is elfogy….. Ne dőlj be minden reklámfogásnak. Süss, főzz, szeress! Úgy, ahogyan neked és a családodnak jó.
Első lépésként bekapcsolom a sütőt 180 fokra. Egy kávéskanálnyi vajjal kivajazok egy 24 centiméteres kerámia piteformát.
A 10 dkg étcsokoládét megolvasztom, vagy ha nagyon türelmes vagyok, apró darabkákra vágom. Hozzákeverem a 15 dkg lisztet, a csomag vaníliás cukrot, 8 dekagramm cukrot a csipetnyi sót,a fél kávéskanál sütőport és a kakaót. A 2 tojást habosra keverem a kanálnyi langyos vízzel (ásványvíz) , a mandulaaromával és hozzácsorgatom az olajat. A száraz és a nedves hozzávalókat egyneművé keverem, a piteformába simítom és a tetejét megszórom a mandulaforgáccsal. 18 perc alatt „angolosra” sütöm. A külseje szilárd, ám belül lágyan csokis marad.
Hozzávalók:
- 10 dkg étcsokoládé
- 15 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 kávéskanál sütőpor
- csipetnyi só
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
- 2 egész tojás
- 1 teáskanál mandulaaroma
- 1 evőkanál langyos víz
- 1 dl semleges ízű étolaj
- egy maréknyi mandulaforgács
- egy kávéskanálnyi vaj a forma kikenéséhez
Sütési hőfok: 180 °C
Sütési idő: 18-20 perc