Tudom, önáltatás, de én már attól egészségesebbnek érzek egy kenyeret, ha a tetején magvak vannak. Nem értek a diétás ételekhez és pékárukhoz, így biztosan nem fogom osztani az észt senkinek, hogy mit és hogyan egyen. Ez a kenyér, véleményem szerint a világ legegyszerűbb kenyere. Keverem – kavarom – békén hagyom és készen is van.

Az átszitált lisztet elkeverem a szárított élesztővel, a cukorral, a sóval, majd apránként hozzáöntöm a vizet. Egy nokedli jellegű tészta lesz a végeredmény, amit letakarva a konyhapulton pihentetek négy órán át. A sütőt bekapcsolom 220 fokra, az aljába egy tűzálló tálba forró vizet töltök, hogy kellemes páradús környezetben sülhessen ez a csodás kis kenyér. Ha letelt a négy óra várakozási idő, egy tepsit kibélelek sütőpapírral, és megszórom jó alaposan kukoricaliszttel a papírt. Két csinos veknit formázok a tésztából, melyeknek a tetejét enyhén megspriccelem vízzel, hogy a magvak jobban tapadjanak rá, majd megszórom magokkal. Én egy fenyőfás üzletláncban kapható kistasakos vegyes magkeveréket használtam, történetesen azért, mert ez volt itthon. 25 percnyi várakozás után már gusztálhatjuk is az elkészült magvas kenyeret.

Hozzávalók:

  • 50 dkg sima liszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 2 dkg só
  • 4 dl langyos víz
  • 1 kávéskanál cukor
  • tetszés szerint magvak a szóráshoz
  • kukoricaliszt a tepsi aljára (elhagyható)

Sütési hőfok: 220  °C

Sütési idő: 25 perc