Őszinte leszek. Még soha nem fogott el a vágy, hogy megegyek egy tábla csokoládét, legyen az bármilyen különleges ízesítésű vagy töltelékű. Ám az alap ganache krémmel készült, keserű kakaóba, darabolt dióba, vagy mandulába forgatott trüffel golyócskák láttán bizony elgyengülök.
A jó íz és a csábító megjelenés mellett az sem elhanyagolható szempont, hogy az elkészítésük nem igényel nagy gyakorlatot. Első lépésként összetöröm, vagy ha nagyon precíz akarok lenni, lereszelem a csokoládékat, majd felteszem főni a habtejszínt a porcukorral és a vaníliás cukorral. Amikor felforrt, beleteszem a narancshéjat, a darabolt csokoládét és a kakaót. Olvadásig kevergetem, majd hagyom hűlni annyira, hogy hűtőbe rakható legyen, ahol pihentetem 2-3 órát, míg formázhatóvá dermed.
Amíg hűl a csokis csábítás, elkészítem a forgatáshoz a dekoratív ízesítőket. Kis tálkákba rakok őrölt diót, pisztáciát, mandulát, cukrozatlan kakaóport. A jól lehűlt masszából egy evőkanál segítségével diónyi darabokat kanalazok, próbálok golyót formálni belőlük és meghempergetem őket hol az egyik, hol a másik ízesítőben. Kis pralinépapírba helyezem az édes csábításokat, és mehetnek vissza a hűtőbe, ahonnan csak a közvetlen fogyasztás előtt érdemes kivenni őket, hiszen könnyen olvadnak.
Hozzávalók:
- 200 gr étcsokoládé
- 200 gr tejcsokoládé
- 200 ml habtejszín
- 4 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 narancs reszelt héja
- Forgatáshoz: dió, mandula, mogyoró, kakaópor