Írhatnám, hogy enyém az érdem, de nem igaz. Az almás pite a párom specialitása. Illatos, omlós, pont olyan édes és savanykás egyszerre, amennyire az ember vágyik. Az egyszerű, ízek őszinte harmóniája ez a pite. Olyan igazi vidéki, nagymamás.

A recept egy 40×27 centiméteres tepsire elegendő. A lisztet átszitálás után a dagasztótálba tesszük, majd hozzá kockázzuk a vajat. Mehet bele a csipetnyi só, a porcukor, a sütőpor, a tojások sárgája és az evőkanál tejföl.  A tojások fehérjét a hűtőbe tesszük, mert később szükség lesz rá. Eleinte egy rémesen ragacsos tésztának indul, de a kitartó munka meghozza a várt eredményt. Amikor a tészta kellemesen ruganyos, mehet a hűtőbe pihenni egy fél órácskára.

Amíg pihen a tészta, elkészítjük a tölteléket. Ez a pite pont attól lesz különleges, hogy két vastag tésztaréteg között nyomokban almatölteléket is tartalmazhat. Vékony, omlós tészta és harapnivalóan dús töltelék jellemzi ezt a hétköznapi, talán méltánytalanul hanyagolt süteményt. Így megpucolunk 4 kiló almát, és durva lyukú reszelőn lereszeljük. Ráfacsarjuk egy fél citrom levét, rászórunk kb. fél csomag fahéjat, jól megkeverjük, majd jöhet az egész sütési folyamat legnehezebb része, kifacsarjuk a reszelt almát, hogy a legtöbb folyadék távozzon belőle. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.

A jól lehűlt tésztából a lisztezett deszkán a tepsinek megfelelő méretű, két téglalapot nyújtunk. Ha elszakad, vagy kisebb lenne, nem gond, hiszen az alsó részt nyugodtan toldozgathatjuk, csak a felső tésztaréteget próbáljuk aránylag szebbre nyújtani. Az alsó tésztalapot a tepsi aljába illesztjük és vékonyan megszórjuk darált keksszel, hogy a töltelékben maradt nedvesség ne áztassa el az alapunkat. A tölteléket a tésztára halmozzuk, majd következik a felső lap. Egy villával megszurkáljuk a tésztát, hogy a keletkezett gőz távozhasson, és ne repedezzen meg a sütemény teteje. Ebben a fázisban mindenki szabadon kiélheti a lelke mélyén nyugvó gyermeki énjét, és tetszőleges mintákat szurkálhat a tésztába. Elővesszük a hűtőből a tojásfehérjéket, és lekenjük vele a pite tetejét. Mehet a 180 fokos sütőbe, ahol 45-50 perc alatt készül el.

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • csipetnyi só
  • 5 dkg porcukor
  • ½ csomag sütőpor
  • 37 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája+ a kenéshez a fehérje
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál kekszpor
  • ½ csomag fahéj
  • 4 kg alma

 

Sütési hőfok: 180 °C

Sütési idő: 45-50 perc