Minden tanár életében eljön a búcsú, és azzal együtt a szerenád ideje. Ilyenkor az egyik szemem sír, a másik nevet. Tudom, hogy el kell engednem a szívemhez nőtt „gyerekeimet”, amellett mégis szomorú vagyok, hiszen az évek alatt a lelkem részei lettek.
Ha pedig szerenád, fölmerül a kérdés, mit süthetnék, ami gyors, finom, kiadós és persze sok? Ilyenkor dobom be a már oly sokszor sikert aratott sajtos-chilis rudacskákat.
A sütőt bekapcsolom 180 fokra. Átszitálom a liszteket, hozzá keverek 2 teáskanál sütőport, 1 evőkanál sót, 20 dkg reszelt sajtot, 1 mokkáskanál chilipelyhet és 200 milliliter natúr joghurtot és 20 dkg kockákra vágott, hideg vajat. Mivel hideg vajjal dolgozok, így a tészta dagasztása kicsit tovább tart, mint a puha vaj esetében. Ha már egyneműnek látom a tésztát, lisztezett gyúródeszkán 3-5 milliméter vastagságúra nyújtom és pizzavágó vagy derelyeszaggató segítségével tetszőleges szélességű és hosszúságú rudakat vágok belőle, amelyeket sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatok, lekenek a felhabart egész tojással, megszórom reszelt sajttal és 20 perc alatt aranylóan csípősre sütöm.
Hozzávalók:
- 35 dkg sima liszt
- 5 dkg rétesliszt
- 1 evőkanál só
- 20 dkg reszelt sajt
- 20 dkg hideg vaj
- 200 ml natúr joghurt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1/2 mokkáskanál chilipehely
- 1 egész tojás (kenéshez)
- 5 dkg reszelt sajt (tetejére szórni)
Sütési hőfok: 180℃
Sütési idő: 20-22 perc