Minden tanár életében eljön a búcsú, és azzal együtt a szerenád ideje. Ilyenkor az egyik szemem sír, a másik nevet. Tudom, hogy el kell engednem a szívemhez nőtt „gyerekeimet”, amellett mégis szomorú vagyok, hiszen az évek alatt a lelkem részei lettek.


Ha pedig szerenád, fölmerül a kérdés, mit süthetnék, ami gyors, finom, kiadós és persze sok? Ilyenkor dobom be a már oly sokszor sikert aratott sajtos-chilis rudacskákat.
A sütőt bekapcsolom 180 fokra. Átszitálom a liszteket, hozzá keverek 2 teáskanál sütőport, 1 evőkanál sót, 20 dkg reszelt sajtot, 1 mokkáskanál chilipelyhet és 200 milliliter natúr joghurtot és 20 dkg kockákra vágott, hideg vajat. Mivel hideg vajjal dolgozok, így a tészta dagasztása kicsit tovább tart, mint a puha vaj esetében. Ha már egyneműnek látom a tésztát, lisztezett gyúródeszkán 3-5 milliméter vastagságúra nyújtom és pizzavágó vagy derelyeszaggató segítségével tetszőleges szélességű és hosszúságú rudakat vágok belőle, amelyeket sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatok, lekenek a felhabart egész tojással, megszórom reszelt sajttal és 20 perc alatt aranylóan csípősre sütöm.
Hozzávalók:
  • 35 dkg sima liszt
  • 5 dkg rétesliszt
  • 1 evőkanál só
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 200 ml natúr joghurt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 mokkáskanál chilipehely
  • 1 egész tojás (kenéshez)
  • 5 dkg reszelt sajt (tetejére szórni)
    Sütési hőfok: 180℃
    Sütési idő: 20-22 perc