A nyár a csodás napsütésen kívül megannyi zöldséggel, aromás fűszernövénnyel ajándékoz meg. Az önmagában kissé ízetlen cukkinit egészen éteri magasságokba emelhetjük, ha cukkinikrémet készítünk belőle. Az alábbi receptet Emi barátnőmtől kaptam azzal az útmutatással, hogy : minden mehet a sütőbe!

A sütőt bekapcsolom 200 fokra. A cukkiniket alaposan megmosom, a hagymákat és a fokhagymákat megpucolom és szintén megmosom.( Ha idegenkedsz a héjától, hámozd meg, bár akkor kissé halványabb lesz a végeredmény.) Tessék-lássék felszeletelem a zöldségeket, beleszórom egy tepsibe, meglocsolom olívaolajjal, letakarom alufóliával és mehet a sütőbe 30 percre. Természetesen elkészíthető serpenyőben is, akkor sokkal hamarabb megpuhul.

Ha puhára párolódott az illatos kencénk alapja, botmixer segítségével pürésítem egy magasabb falú edényben. A mixelés közben jöhetnek a fűszerek: friss bazsalikom (lehet szárított is), só, őrölt szerecsendió, egy kávéskanál mustár. Átkanalazom egy műanyag dobozba, és a konyhapulton hagyom kihűlni. Vigyázat! A családtagok segítőkész „Megnézem kihűlt-e már.” kijelentése egyben kóstolgatást is jelent, így érdemes nagyobb adagot készíteni.

Hozzávalók:

  • 2 kisebb cukkini
  • 2 kisebb vagy 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl olívaolaj
  • pici só
  • friss vagy szárított bazsalikom
  • őrölt szerecsendió
  • 1 kávéskanál mustár

Sütési hőfok: 200 °C

Sütési idő: 30 perc + a pürésítés