Flódni
A flódnit rendszerint zsidó süteményként emlegetik, bár a régi cseh, német és magyar zsidó szakácskönyvekben nem szerepel. A 19-20. század fordulóján jelenik meg, és csak Magyarországon. Természetesen ahány ház, annyi szokás és annyi flódni is. Különbözhetnek a tésztákban, a töltelékek számában és a formájukban is. A magyarországi flódni előkelő helyet vívott ki magának, szinte toposszá vált. Flódnit sütni jó. Nem tagadom, hogy időigényes és némi energia ráfordítással jár, de a végeredmény megéri a macerát. Hiszen az igazi, otthon készült édesség nem is hasonlít arra, amit flódni néven a cukrászdában kapni lehet. Azt sem tagadom, hogy az én receptem nem az igazi, az egyetlen, az autentikus. Egyszerűen finom.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy tésztagombócot a forma méreténél néhány milliméterrel nagyobbra kinyújtok, egy sütőpapírral leterített tepsi hátuljára ügyeskedek, villával megszurkálok, és 9 perc alatt megsütök, majd még két lapot szintén így elősütök. Igen, ez is a macera része, de az elősütött lapok nem áznak majd át a töltelék alatt. Ha készen vannak az elősütött lapok, jöhet a sütemény összeállítása. A sütőn felveszem a hőfokot 200-ra, majd egy 21×26 centiméteres tepsit kibélelek sütőpapírral. Nem csupán azért, hogy könnyebb legyen elmosogatni, de a sütőpapírt megfogva könnyebb kiemelni az elkészült remekművet. A kibélelt tepsi aljára jön egy nyers, kinyújtott tészta, melyet villával megszurkálok. A tésztára halmozom a mákot, majd egy elősütött tészta következik. Erre a diós töltelék, majd ismét egy elősütött lap. Következhet a szilvalekvár. Újabb elősütött lap, majd almatöltelék. Végül az utolsó nyers tésztával beborítom a rétegeket, melyet villával megszurkálok, majd felvert tojással lekenek.
A tepsinek jó súlya lesz, érdemes jól megmarkolni. 200 fokon sütöm 10 percig, majd 180 fokon további 50 percig. Félidőben alufóliával letakarom a tetejét, hogy ne barnuljon nagyon.
Ha kisült a flódni, következik a legnehezebb, de a legfontosabb része a sütésnek. Másnapig várni a szeleteléssel.
Hozzávalók:
Máktöltelék
- 200 gr darál mák
- 100 gr porcukor
- 1 bio citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 100 ml víz/száraz fehér bor
Diótöltelék
- 250 gr darált dió
- 100 gr porcukor
- 1 bio citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
Almatöltelék
- 800 gr reszelt vagy apróra vágott alma
- 1 mk őrölt fahéj
- 90 ml víz/ száraz fehér bor
- 3 ek darált keksz/kekszpor
- 1 bio citrom reszelt héja
- 1 vaníliás cukor
450 gr sűrű szilvalekvár
A töltelékekhez a hozzávalókat előző napon egy-egy lábasba rakjuk és 10 perc alatt összepároljuk, majd kihűtjük.
Tészta
- 350 gr liszt
- 120 gr szobahőmérsékletű vaj
- 50 gr porcukor
- csipetnyi só
- 2 tojás sárgája
- 90 ml hideg víz
- 50 gr élesztő
Sütési hőfok:
- 200 fok 10 percig
- 180 fok 50 percig