Fahéjas babka

Babka, jeruzsálemi kalács, ilyen-olyan ízesítésű töltött kalács. Megannyi féle töltelék, megannyi féle elnevezés. Ám bárhogyan is nevezzük ezt a kalácsot, dekoratív fonásával, végeláthatatlan ízesítési lehetőségével méltán vívta ki magának a hódolatot. Mielőtt bárki is azt gondolná, ennek a süteménynek az elkészítéséhez csupán az ügyeskezű háziasszonyok kezdhetnek neki, elárulom, hogy a kevésbé rutinos versenyzők is rajthoz állhatnak. A végeredmény ínycsiklandóan tökéletes lesz. Az elkészült kalács napokig friss marad.Ha valóban igazi foszlós tésztát szeretnénk, akkor figyelni kell az lapanyagok hőmérsékletére. Ideális esetben nem egy gyors sóvárgás következményeként állunk neki babkát készíteni, így minden hozzávalót sikerül szobahőmérsékleten a tésztába tenni. Ha mégsem, akkor sem dől össze a világ. A babka tuti elfogy így is.

A következő recept egy közepes méretű sütőformányi kalácsra elegendő.

1 deci langyos tejben elkeverek egy csomag szárított élesztőt, és kicsit békén hagyom. A tészta többi hozzávalóit a keverőtálba mérem a vaj kivételével, majd mehet bele a felfutott élesztő. Ha a dagasztókar megtett már néhány fordulatot, a tésztához adom az olvasztott vajat is, és hagyom, hogy a gép dolgozzon. Amikor már egy kellemesen ruganyos tésztává álltak össze az alapanyagok, egy frissentartó fóliával letakarva hagyom, hogy a duplájára dagadjon a tészta. Amíg növekszik a kalácstészta, összekeverem a tölteléket. Ha szépen megkelt, lisztezett felületre borítom, a sütőformánál nagyobb téglalapot nyújtok belőle és megkenem az illatos, fahéjas töltelékkel. A hosszabbik oldalánál kezdve feltekerem, mint a bejglit, ügyelve arra, hogy a hajtás alulra essen. Egy határozott mozdulattal, és elég éles késsel tejesen kettévágom a tekercset. Az egyiket keresztben a másikra teszem, a tetejét és a végét is megtekerem, majd a sütőpapírral bélelt formába teszem. A tekerésnél figyelek arra, hogy a töltelékes rész mindig felfelé nézzen. Tulajdonképpen olyan, mintha két törülközőt próbálnék egymásba tekerni úgy, hogy az egyik felük mindig felfelé nézzen. A babkát ismét hagyom 30 percig kelni a formában. A sütőt 180 fokra előmelegítem, és 20 percig sütöm a kalácskát egyik irányban, majd megfordítom. Ha hosszábban tettem a sütőbe, akkor 20 perc elteltével megfordítom: tehát a hátul lévő része kerül a sütő ajtaja felé. Ha keresztbe sikerült betennem, akkor a jobb oldali része most balra kerül, és fordítva. 30 perc elteltével alufóliával letakarom, majd sütöm még 25 percig. Amíg sül a babka, elkészítem a szirupot. 1 deciliter vízben elkeverek 10 dkg cukrot és 10 perc alatt összeforralom. Ha megsült a kalács, még melegen rálocsolom a szirupot. A formából akkor veszem ki, amikor már langyosra hűlt, és rácson hagyom teljesen kihűlni.

Hozzávalók

Tészta:

  • 250 gr liszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 100 ml langyos tej
  • csipetnyi só
  • 1 egész tojás
  • 25 gr olvasztott vaj
  • 1 bio citrom reszelt héja

Töltelék:

  • 50 gr puha, de nem olvasztott vaj
  • 150 gr porcukor
  • 3 tk őrölt fahéj

Szirup:

  • 1 dl víz
  • 100 gr cukor

Sütési hőfok: 180 °C

Sütési idő: 45 perc