Szeretem a kézműves termékeket, legyen az sajt, kenyér, szappan, lekvár vagy szörp. Makacsul ragaszkodom ahhoz a meggyőződésemhez, hogy lehet tömeggyártásban is finomat, szépet alkotni, de az otthon készült dolgokba belekerül a készítőjük lelkének egy piciny darabja. Ez a sajtos bagett recept az én lélekmorzsámból ad nektek egy piciny darabot.
Az élesztőt a langyos tejben elmorzsolom, és pihenni hagyom. A lisztet beleszitálom a dagasztótálba, hozzá adok egy evőkanál sikért (ami elhagyható), és 3 kávéskanál sót. Amikor felfutott az élesztő a langyos vízzel és a vajjal együtt a kelesztő tálba öntöm és rábízom a munkát a dagasztógépre. Néhány perc múlva egy nagyon kellemes textúrájú, lágy tésztát kapok, melyet lefedve 1,5 – 2 órán keresztül hagyok kelni. Ha a tészta a duplájára nőtt, lisztezett gyúrótáblán 10 részre osztom, és rudakat sodrok belőlük. Próbálom egyformára alakítani a tésztahurkákat, de nem esem kétségbe, ha mégsem sikerül.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom a bagetteket, egymástól 2-3 centiméternyi távolságra, hogy legyen még helyük kelni. Megkenem a tetejüket vízzel (lehet tejjel is), majd reszelt sajtot szórok rájuk és egy másik tepsivel letakarva ismét kelesztem őket 30 percig.
A sütőt bekapcsolom 170 fokra, a bagetteket lespriccelem vízzel, és 30 perc alatt megsütöm. Rácson hűtöm azokat, amelyeket nem kapkodnak el nyomban….
Hozzávalók:
- 500 gr liszt
- 20 gr friss élesztő
- 1 evőkanál sikér
- 3 kávéskanál só
- 150 ml langyos tej
- 150 ml langyos víz
- 70 gr lágy vaj
- 100 gr reszelt sajt
Sütési hőfok: 170 °C (alul-felül sütés)
Sütési idő: 30 perc