Az egyik ismert áruházlánc virslis kiflijét próbáltam lekoppintani ezzel a recepttel. Böngészés közben akadtam rá Gábor a házipék oldalára, és tőle kölcsönöztem az ötletet, hogy a mustárral és a majonézzel nem küszködök és kenegetem vele a virslit, vagy a tésztát, vagy mindkettőt. Egyszerűen beledagasztottam a tésztába. Ebből a receptből 10 virslis tekercs jön ki, vékony virslikkel készítve.

Az élesztőt beleszórom a langyos tejbe, és jól elkeverem egy kávéskanálnyi cukorral. Amíg az élesztőgombácskák vígan eszegetnek, előkészítem a többi hozzávalót. A lisztet a dagasztótálba szitálom, hozzá adom a sót, a vajat, a mustárt, a majonézt, a tojást, majd a bugyborékosra futott élesztőt is. Hagyom a gépet, hogy egy kellemes textúrájú tésztagombócot dagasszon, majd lefedve duplájára kelesztem. Igyekszem tíz, közel azonos nagyságú részre osztani a tésztát, és először gombócokat formázok belőlük, majd tésztarudakat sodrok, és ismét hagyom a sikérszálakat nyújtózkodni tíz percig. A műanyag borításuktól megszabadított virsliket betekerem új tésztakabátjukba, és 2-3 centiméter távolságra egymástól sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket. Jöhet 30 perc pihenés, majd bekapcsolom a sütőt 220 fokra, lekenem a roládok tetejét tojással, amelyre szórható sajt, különféle magvak, mielőtt a sütőbe kerülnének 20 percre.

Hozzávalók:

450 gr liszt

1 tasak szárított élesztő

170 ml tej

1 kk cukor

1 púpos kávéskanál só

1 egész tojás

15 gr vaj

30 gr mustár

35 gr majonéz

Sütési hőfok: 220  °C

Sütési idő: 20 perc