Újra hódoltam a szenvedélyemnek, a levendulának, így született meg ez a sütemény is. 🙂

Ha elkap a levendulaláz, nehezen tudom legyőzni. Először készítek egy édes tésztát, melyhez 50 dkg átszitált lisztet elkeverek 1 dkg sóval. 2,5 dl langyos tejben felfuttatok 2,5 dkg élesztőt, melyhez keverek egy evőkanál porcukrot. Ha felfutott az élesztő, kezdődhet a dagasztás. A tésztához ütök egy egész tojást, majd amikor majdnem készen van, csurgatok hozzá 5 dkg olvasztott vajat. Azért jön később a vaj, mert ha a dagasztás elején adom hozzá, a zsiradék körbeveszi a lisztszemcséket és így csökken a sikér duzzadása, ezáltal a vízfelvevő képesség is megváltozik.

Amíg a tészta a duplájára kel, elkészítek egy vanília pudingot a tasakon található útmutató szerint, csak a cukrot levendulacukorral helyettesítem. A sütőt bekapcsolom 180 fokra.

Ha megkelt a tészta, 3-5 mm vastagságú téglalapot nyújtok belőle és megkenem a kihűlt pudinggal. A hosszabbik oldala mentén ketté vágom és az így kapott két téglalapot feltekerem, végüket összecsípem, majd a két szálat összetekerem, mintha fonnék, de csak két szállal. Egy 22 centiméteres, előzőleg kivajazott tortaformába teszem, a tetejét lekenem egy tojás sárgája és egyetlen korty tej keverékével, majd 55-60 perc alatt készre sütöm. A tetejét félidőben érdemes alufóliával letakarni.

Hozzávalók:

  • 22 centiméteres tortaforma/kuglófforma
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 dkg só
  • 1 evőkanál porcukor/ nálam levendulás cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (hozzá levendulás cukor)
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 1 kortynyi tej

Sütési hőfok: 180°C
Sütési idő: 55-60 perc