A receptet Limara oldalán találtam, majd kissé átalakítottam a saját ízlésem szerint és némi kényszer hatására.
A csokin kívül eredetileg vörösáfonya is szerepelt az összetevők között. Nos, miután az itthon fellelhető összes aszalt áfonyát sikerült elfogyasztanom egy izgalmas thriller közben, így a kalács csokis lett csupán.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • fél kávéskanál só
  • 1,5 evőkanál porcukor
  • 2 dl langyos tej
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor

A töltelékhez:

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg aprított étcsokoládé

Sütési hőfok: 150°C
Sütési idő: 50 perc

50 dkg lisztet átszitálok, dagasztó tálba teszek, és jöhet hozzá egy fél kávéskanálnyi só, 1,5 evőkanál porcukorcukor.2 dl langyos tejben elmorzsolok 2dkg élesztőt. A felfutott élesztővel, 2 tojás sárgájával és 1 csomag vaníliás cukorral dagasztani kezdem a tésztát. 5 dkg vajat megolvasztok, de csak akkor adom a tésztához, amikor már majdnem kész.

Ha már egynemű a tészta, egy kelesztő tálban hagyom duplájára kelni, majd lisztezett nyújtólapon fél centi vastagra nyújtom. A nagyjából téglalap alakú tésztát megkenem 5 dkg olvasztott vaj és ugyanennyi porcukor keverékével, majd megszóróm 10 dkg aprított étcsokoládéval. A hosszabbik oldalától feltekerem és 16 szeletre vágom.
Egy 26 centis, kivajazott tortaformába rakom, majd ismét hagyom duplájára kelni. Közben bekapcsolom a sütőt 170 fokra és 50 perc alatt megsütöm a csokis csigákat. Félidőben alufóliával letakarom a tetejét.

Sikerült kipróbálnom aszalt áfonyával is, és bizton állíthatom, hogy úgy is nagyon finom!