Biztosan sokan emlékeznek még arra, amikor a muffin sütés reneszánszát élte, majd hanyatlásnak indult. Úgy érzem, méltánytalanul szorult háttérbe ez az apró sütemény a cukrásztermékek sorában, hiszen az alaptészta mondhatni semleges, az elkészítése nem időigényes és a tészta kavargatása sem igényel nagyobb gyakorlatot. Ha a muffinsütő formába papírkapszlit helyezünk, akkor a mosogatás sem rabolja értékes időnket.
Első lépésként bekapcsolom a sütőt 180 fokra, és egy 12 részes muffinsütő mélyedéseibe papírkapszlikat rakok. A vajat és az étcsokoládét gőz fölött megolvasztom, és félre teszem. Nos, néha bizony csalok, és egyszerűen beteszem a mikróba. Ennél a megoldásnál is folyamatos figyelmet igényel a keverék, mert nagyon hamar meg tud égni.
A tojásokat egy gépi habverő segítségével habosra keverem a cukorral, és hozzá adok 3 evőkanál langyos vizet. Ha már egynemű, belekeverem a lekvárt. Jöhet az olvadt, vajas, csokis keverék, majd az átszitált liszt, végül pedig a sütőpor. Igyekszem a kis mélyedésekben egyenlően elosztani a masszát, majd mehet 25 percre a sütőbe.
Ha elkészült, a formákból kiszedve, rácson hagyom hűlni az illatozó kis csodákat, már persze ha van idejük kihűlni.
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg vaj
- 10 dkg áfonyalekvár
- 2 egész tojás
- fél teáskanál sütőpor
- 3 evőkanál langyos víz
Sütési hőfok: 180 ℃
Sütési idő: 25 perc
Adag: 12 db