Mielőtt bárki boszorkányság vádjával illetne, szeretném csendesen megjegyezni azt, hogy ha október 31-én tök alakú kenyeret sütök, nem gátol meg abban, hogy másnap kegyeletteljesen gyertyát gyújtsak elhunyt szeretteimért.
Halloween eredete az ősi római időkre nyúlik vissza, amikor is a rómaiak elfoglalták a Brit-sziget jelentős részét.Ez volt az az ősi ünnep, melynek pogány szokásai keveredtek aztán más ünnepekkel. Amikor a rómaiak elfoglalták a kelta területeket, az ő szokásaikkal is bővült ez az ünnepkör. Magyarországon a halloween divatjának megjelenésével új kultúrák szokásai terjedtek el.
Az interneten egyetlen kattintással több ezer tökéletes tök alakúra sült kenyérkét találni. Igen, megsüthettem volna én is még háromszor legalább, hogy minden egyes redőcske és morzsaszem a helyén legyen, de az nem lenne hiteles. Kicsit deformált, de talán pont a kajlasága riasztja majd el az ártó szellemeket.
Ennek a kenyérkének az alapját a hűtőben pihenő öregtészta adja. 2 dkg élesztőt felfuttatok 150 milliliter tejben, amibe előzőleg belekevertem egy kávéskanál porcukrot. 25 dkg öregtésztát belemorzsolok a dagasztótálba, majd átszitálok 25 dkg kenyérlisztet, amiben elkeverek egy kávéskanál sót, és hozzáadok egy evőkanál puha vajat. Összevegyítem a száraz és a nedves hozzávalókat, majd hagyom, tegye csak a dolgát a dagasztógép. Ha már szép egynemű, és ruganyos a tészta, egy olajjal kikent tálba rakom és letakarom. Körülbelül egy óra elteltével bekapcsolom a sütőt 220 fokra, a tésztát lisztezett gyúródeszkára teszem, és egy viszonylag szabályos gömböt formázok belőle. Egy körülbelül egy méter hosszúságú konyhai kötözőzsineget alaposan belisztezek. Ha már mindenütt bevonta a liszt, a zsineg közepére helyezem a tésztát, és mintha ajándékot csomagolnék, körbetekerem a gömböcskét. A lázas tekergetés közben figyelek arra, hogy a zsineg ne vágjon be túl mélyen a tésztába, de ne is legyen túl laza. Ha elkészült a hat-nyolc cikkre osztott tököcske, a tetejébe egy fahéjrudat szúrok, és egy sütőpapírral bélelt formába teszem, alaposan lespriccelem vízzel, majd 45 percre mehet a sütőbe.Ha elkészült, még forrón lespriccelem vízzel. Hagyom langyosra hűlni, és csak akkor vágdosom le róla a madzagot.
Hozzávalók:
- 25 dkg öregtészta
- 25 dkg kenyérliszt
- 2 dkg élesztő
- 1 kávéskanál porcukor
- 1 kávéskanál só
- 150 ml langyos tej
- 1 evőkanál puha vaj
- 1 méter konyhai kötözőzsineg (nem műanyag)
- 1 rúd fahéj
Sütési hőfok: 220°C
Sütési idő:45 perc