Sütöttünk már mindannyian fahéjas csigát, de ez most valahogyan más. Svédország ikonikus kelt süteménye a kanelbulle, amelyben az illatos fahéj, a karamellizálódó cukor és a puha, foszlós tészta maga a hedonista boldogság forrása. A svédek nem csupán a vízilabda csavarását, a minimalista bútorkészítést űzik mesterfokon, be kell vallanom, sütni is tudnak. Az eredeti recept kardamomot is tartalmaz, de bizton állítom, nélküle is nagyon finom.
Első lépésként 2,5 deciliter langyos tejben elmorzsolok 2,5 dekagramm friss élesztőt. A dagasztó tálba átszitálok 40 dkg sima lisztet és beleteszek 2 evőkanál étkezési keményítőt, egy csomag vaníliáscukrot. Keverek bele egy csipetnyi sót, 5 dekagramm cukrot, amiből egy kávéskanálnyit teszek az élesztős tejbe is, ne éhezzenek a kis élesztőgombácskák. Ha van otthon teszek bele 1 teáskanál őrölt kardamomot és 7,5 dekagramm puha vajat. Elkezdem dagasztani, és ha felfutott az élesztő, mehet ő is a tésztához. Körülbelül negyedórai dagasztás után egy kellemes, bár a megszokottól kissé lágyabb állagú tésztát kapok, amelyet lefedve 40 percig kelesztek. Amíg a tészta pihen, jöhet a töltelék. 4 evőkanál porcukrot elkeverek 2 teáskanál őrölt fahéjjal és 7 dekagramm puha vajjal.
Ha letelt a várakozási idő, a tésztát lisztezett gyúródeszkára borítom, és egy nem túl vékony, ránézésre szabályos téglalappá nyújtom. Megkenem a fahéjas töltelékkel és a téglalapot a rövidebbik oldalán kettéhajtom. Egy pizzavágó segítségével 10 csíkot vágok belőle, és mint a falusi lagzik dekorációjaként a krepp papírt, tekerek rajta néhányat, majd próbálom csigaformára hajtani. Ha ez sikerült, egy sütőpapírral bélelt tepsibe ültetem a tekercseket, tiszta konyharuhával lefedem és türelmesen várok 1,5 órát. Amíg a csigák pihennek, addig el is készülhet egy gyors ebéd, a gyerek matek házija, vagy ki is vasalhatok éppen. De a sok tennivaló közepette sem felejtem el időben bekapcsolni a sütőt 200 fokra. 1 evőkanál vajat megolvasztok, és lekenem vele a duplájára kelt tekercseket. A kanelbullar 15 perc alatt sül csábítóan illatosra, és bűnbeejtően finomra.
Hozzávalók:
Tészta:
40 dkg sima liszt
2 evőkanál étkezési keményítő
1 csomag vaníliás cukor
2,5 dkg friss élesztő
2,5 deciliter langyos tej
7,5 dkg puha vaj
5 dkg porcukor
csipetnyi só
1 teáskanál kardamom (elhagyható)
Töltelék:
7 dkg puha vaj
2 teáskanál őrölt fahéj
4 evőkanál porcukor
Kenéshez:
2 evőkanál vaj megolvasztva
Sütési hőfok: 200 °C
Sütési idő: 15 perc