A cruffin a muffin és a croissant hibrid gyermeke. A rétegelt tésztát muffinsütőben sütjük, aminek több előnye is van. Szépen megtartja a formáját, és ha papírkapszlival béleljük ki a muffinsütőt, a mosogatás is pikk-pakk megoldható. Az első ismert cruffint 2013-ban készítette Kate Reid, azóta a világ számos konyháját és háziasszonyát hódította meg.
Azon kívül, hogy könnyű elkészíteni, a tölteléke is változatosan alakítható.
A kétféle lisztet átszitálom és belekeverem a tasak porélesztőt, a kávéskanál étkezési keményítőt, a 7 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot és a 7 dkg puha vajat, a 2 dl langyos tejet, a ½ narancs reszelt héját, majd a legvégén a ¼ teáskanál sót.
Alapos dagasztást igényel, míg egy kellemes, rugalmas állagú tészta lesz belőle. 1 óra alatt a duplájára kel, addig elkészítem a tölteléket. A 7 dkg puha vajat összedolgozom a 2 evőkanál porcukorral, a fél narancs reszelt héjával és a csomag vaníliás cukorral.
A muffinforma mélyedéseibe csinos papírkákat teszek, bár tudom, így nem lesz az igazi, de a mosogatást mindenképpen megkönnyíti. Aki autentikus cruffint szeretne, a muffintepsi mélyedéseit kenje ki vajjal, és abba helyezze a csigákat.
A gyúródeszkát belisztezem és 6 egyenlő gombócot formálok a tésztából. Igen, felvetődik a kérdés, hogy miért kell gombócot formázni, ha utána téglalap alakúra nyújtom a tésztát….. Tehát a gombóckákat olyan hosszú téglalapokká nyújtom, amilyenre csak tudom. Mivel a tészta mennyisége határt szab a hosszúságnak, körülbelül 45-50 centiméteresek lesznek a téglalapok. Megkenem őket a vajas krémmel, megszórom mindegyiket kandírozott narancshéjjal, majd a hosszabbik oldaluknál kezdve feltekerem őket. Egy hosszú, vékony tekercset kapok, amit hosszában kettévágok, majd igyekszem a muffinforma mélyedéseihez igazítani a csigácskák méretét. Arra ügyelek, hogy a vágott felük mindig fölfelé nézzen. Akkor lesz igazán „valódi” cruffin formájuk, ha a tészta végét a csigák tetejére hajtjuk. A 12 csinos cruffint 30 percig hagyom ismét kelni, közben előmelegítem a sütőt 180 fokra. Ha kipihenték a tekerés fáradalmait a csigák, mehetnek a sütőbe 30 percre. Ha kihűltek, megkaphatják a porcukor sapkáikat, amitől még ínycsiklandóbbak lesznek.
Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg sima liszt
- 10 dkg kenyérliszt
- 1 kávéskanál étkezési keményítő
- 1 csomag szárított élesztő
- 1 csomag vaníliás cukor
- 7 dkg porcukor
- 2 dl langyos tej
- 7 dkg puha vaj
- ¼ teáskanál só
- ½ narancs reszelt héja
Töltelék:
- 7 dkg puha vaj
- 2 evőkanál porcukor + 1 evőkanál a szóráshoz
- 1 csomag vaníliás cukor
- ½ narancs reszelt héja
- 10 dkg kandírozott narancshéj