A Lussekatter hagyományos svéd adventi sütemény, melyet Luca napján sütnek, esznek. Az alakja egy összegömbölyödött macskára, az ördög macskájára emlékeztet – bár szerintem csak a farkára – , a színe viszont a napsütést, a fényt idézi, mely a sötét erőket hivatott elűzni.
Az északi népek úgy tartják, ha rendesen megünneplik Luca napját, akkor annak fénye elér tavaszig. Mivel imádom a napfényt, és nehezen viselem a borongós, ködös időt, így ehhez a „varázsláshoz” folyamodom, így télvíz idején.Az eredeti receptben a sáfrány aranyló színe idézi a napfényt, de ha kimarad a sütiből, éppolyan finom lesz, kevésbé aranylóan is. Rengeteg receptet találtam, így sokféléből alkottam meg a saját macskáim összetevőit.
Először belemorzsolom az élesztőt a langyos tejbe, amelyben előzőleg elkevertem egy kávéskanálnyi cukrot, melyet a recept szerinti 2 deciliterből vettem el. Amíg az élesztőgombák dolgoznak, megolvasztom a vajat. Ha felfutott az élesztő, a keverőtálba öntöm, és mehet hozzá az olvasztott vaj, 0,5 gr őrölt sáfrány (ha van), 2 deciliter habtejszín, egy kis dobozos vaníliás krémtúró, a maradék cukor, egy csomag vaníliáscukor, egy fél citrom reszelt héja, és egy egész tojás. A lisztet evőkanalanként adom hozzá a dagasztás során. Ha szép egynemű a tészta, hagyom 40 percig kelni, majd 8 gombócot formázok belőle lisztezett gyúródeszkán. A gombócokból rudat sodrok, amelyet megfelezek, így lesz 16 darab macskafarkincám. A rudacskákat S alakban megformázom, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. Ismét 40 percig kelesztem, közben 225 fokra előmelegítem a sütőt, majd egy felvert tojással lekenem őket, és mindkét végükre egy-egy szem mazsolát teszek. A csinos kis napfényt hozó cicafarkak 12 perc alatt sülnek aranylóan varázslatossá.
Hozzávalók:
- 0,5 gr sáfrány (elhagyható)
- 7 dkg olvasztott vaj
- 0,5 dl langyos tej
- 2 dl habtejszín
- 9 dkg vaníliás krémtúró
- 2,5 dkg élesztő
- 1 egész tojás + 1 a kenéshez
- 2 dl kristálycukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliáscukor
- 8 dl liszt
- 32 szem mazsola
Sütési hőfok: 225 °C
Sütési idő: 12 perc