A karácsony és a bejgli elválaszthatatlanok egymástól. A bejgli aranybarnára sült, omlós tésztája, a benne megbújó édes – zamatos töltelék megédesíti az ünnepet, és persze fejtörést okoz a legtöbb háziasszonynak. Kireped-e, vagy sem? Belevágjanak-e az otthoni sütésbe, vagy egyszerűen vegyék le valamelyik multi áruház polcáról?

Az elfoglalt háziasszonyok inkább nem kockáztatnak, megveszik a bolti bejglit, vállalva a száraz sütemény ihlette szájhúzogatásokat otthon, mintsem őket illesse kritika azért, mert nem tökéletes a bejgli. Nos, nem győzöm ismételni. Ne engedj a tökéletesség nyomásának. Kireped, hát kireped. A repedésből kibuggyanó, ropogósan édesre sült tölteléknél nincs finomabb, a házilag készített bejglinél pedig nincs egészségesebb. Ne habozz, vágj bele!
A recept 6 rúd bejglire elég.
Első lépésként elkészítem a tölteléket, hogy kihűljön, mire a tésztába kerül. Én rendszerint 2 mákos, 2 diós és 2 flódnibejglit készítek.
A töltelékek hozzávalóit egy-egy lábasban külön-külön megfőzöm, majd hagyom kihűlni. Az almákat vékony cikkekre vágom és megpárolom a fehérborban, majd szintén hagyom kihűlni.
Jöhet a tészta. 3 dkg friss élesztőt felfuttatok 1 dl tejben, melyet a receptben szereplő 3 deciliterből veszek el. A dagasztótálba szitálok 1 kilónyi sima lisztet, hozzáadok 40 dekagramm puha vajat, 10 dekagramm porcukrot, 2 dekagramm sót, 2 tojássárgáját. Ha felfutott az élesztő, mehet a tálba, és kezdődhet a dagasztás. Amikor a tészta már egynemű, folpackba csomagolva a hűtőbe teszem pihenni, körülbelül 1órára.
A sütőt bekapcsolom 180 fokra, majd, lisztezett gyúródeszkán hat egyforma téglalapot nyújtok, megkenem a töltelékkel és mind a négy oldalát behajtom egy picit, majd a tetszőleges oldalán feltekerem (lehet a hosszabbik, de a rövidebbik oldalával is kezdeni). Ez persze csak a mákos és diós töltelékre vonatkozik. A flódnibejglinél gondolatban megfelezem a tésztát, és a téglalap egyik felét a mákos, a másik felét a diós töltelékkel kenem meg. A vékony szeletekre vágott és omlósra párolt almát a kétféle töltelék találkozására halmozom, majd mint egy hagyományos bejglit, feltekerem.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom a rudakat, egy villával megszurkálom a tetejüket, majd egy felhabart tojással lekenem őket. Igen, tudom, nem lesz márványos. Aki márványos hatást szeretne, a szurkálás után kenje le a rudakat egy tojássárgájával, pihentesse hűvös helyen 30 percig, majd kenje le 1 tojásfehérjével, majd újra pihentesse hideg helyen 30 percig.
180 fokon 45-50 perc alatt sül meg. A sütőből kivéve két műanyag spatulával meglapogatom a bejglik oldalát, és nem siránkozom, ha esetleg kirepedt.

Hozzávalók:

1 kg sima liszt
40 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 dkg só
3 dl tej
2 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
3 dkg friss élesztő

Máktöltelék: 2 adag
30 dkg mák
15 dkg cukor
2 dkg méz
2 dkg mazsola
1 evőkanál darált keksz

Diótöltelék: 2 adag
25 dkg darált dió
3 dkg mazsola
13 dkg cukor
4 dkg méz
2 evőkanál darált keksz

Flódnitöltelék:
diós:
12,5 dkg darált dió
2 dkg mazsola
8 dkg cukor
2 dkg méz
1 evőkanál darált keksz
1 csomag vaníliáscukor
1/2 citrom reszelt héja
mákos:
15 dkg darált mák
7 dkg cukor
1 dkg méz
1 dkg mazsola
1 evőkanál darált keksz
1 csomag vaníliáscukor
1/2 citrom reszelt héja
almás:
2 alma vékony cikkekre vágva
1 dl fehérbor
1 csomag vaníliáscukor

Sütési hőfok: 180 °C

Sütési idő: 45-50 perc