Őszinte leszek. Még soha nem fogott el a vágy, hogy megegyek egy tábla csokoládét, legyen az bármilyen különleges ízesítésű vagy töltelékű. Ám az alap ganache krémmel készült, keserű kakaóba, darabolt dióba, vagy mandulába forgatott trüffel golyócskák láttán bizony elgyengülök.

A jó íz és a csábító megjelenés mellett az sem elhanyagolható szempont, hogy az elkészítésük nem igényel nagy gyakorlatot.  Első lépésként összetöröm, vagy ha nagyon precíz akarok lenni, lereszelem a csokoládékat, majd felteszem főni a habtejszínt a porcukorral és a vaníliás cukorral. Amikor felforrt, beleteszem a narancshéjat, a darabolt csokoládét és a kakaót. Olvadásig kevergetem, majd hagyom hűlni annyira, hogy hűtőbe rakható legyen, ahol pihentetem 2-3 órát, míg formázhatóvá dermed.

 Amíg hűl a csokis csábítás, elkészítem a forgatáshoz a dekoratív ízesítőket. Kis tálkákba rakok őrölt diót, pisztáciát, mandulát, cukrozatlan kakaóport. A jól lehűlt masszából egy evőkanál segítségével diónyi darabokat kanalazok, próbálok golyót formálni belőlük és meghempergetem őket hol az egyik, hol a másik ízesítőben. Kis pralinépapírba helyezem az édes csábításokat, és mehetnek vissza a hűtőbe, ahonnan csak a közvetlen fogyasztás előtt érdemes kivenni őket, hiszen könnyen olvadnak.

Hozzávalók:

  • 200 gr étcsokoládé
  • 200 gr tejcsokoládé
  • 200 ml habtejszín
  • 4 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • Forgatáshoz: dió, mandula, mogyoró, kakaópor