Ki ne szeretné a kuglófot? Még azokat is rabul ejti, akik inkább a habos – krémes süteményekért rajonganak. Minek köszönheti népszerűségét? A háziasszonyok körében méltán kedvelt kalács gyorsan elkészíthető,ha nem rontottunk el valamit nagyon, rendszerint sikerül megsütni, és körbelengi a semmivel össze nem hasonlítható „boldog békeidők” hangulata. Ha mindezt fokozzuk pasztell vagy hófehér abrosszal, tearózsás csészékkel, habos kakaóval…..a siker garantált. Bárhonnan nézzük is, a kuglóf igazi státuszszimbólum.

Amint már írtam, nagyon könnyű elkészíteni. Első lépésként kivajazok egy kuglófsütő formát, amely lehet fém, vagy szilikon. A langyos tejbe belemorzsolom az élesztőt, majd amíg felfut, összekeverem a többi hozzávalót. A vajat habosra kavarom a cukorral, majd beleteszem a tojások sárgáját, a vaníliáscukrot, egy csipetnyi sót és a narancs reszelt héját, majd a kimért lisztet és végül a felfutott élesztős tejet. Amíg a dagasztógép végzi a dolgát, kemény habbá verem a tojások fehérjét és kézi habverővel a tésztához keverem. Beleöntöm a kivajazott formába, majd letakarom és 30 percig hagyom pihenni. A sütőt bekapcsolom 170 fokra, és 60 perc alatt „uzsonnaasztal” készre sütöm a kuglófot.

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 6 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 3 tojás sárgája + a felvert fehérje
  • 3 dkg friss élesztő
  • egy csipetnyi só
  • 2 dl langyos tej
  • 30 dkg liszt
  • egy kiskanálnyi vaj a forma kikenéséhez
  • porcukor a szóráshoz

Sütési hőmérséklet: 170 °C

Sütési idő: 60 perc