Az alábbi recept szerint egy gyors, finom kókusztejet készíthetsz, amely jóval olcsóbb, mint bolti testvére. A növényi tejek nem csak akkor jelenthetnek jó megoldást, ha laktózintoleranciád van, hiszen ízvilágukkal változatosságot hoznak a mindennapokba.
A kókuszreszeléket leöntöm 2 deciliter forrásban lévő vízzel, és hagyom kihűlni. Amikor már langyosnak sem mondható, belekanalazom a turmixgépbe és magas fokozatra állítva nyerem ki az értékes illóolajokat belőle. A maradék 8 deciliter vizet kisebb adagokban hozzáöntöm, és ebben a fázisban lehet ízesíteni. Nem kell túlgondolni, hiszen a kókusz önmagában is elég aromás, de egy zacskó vaníliáscukor és egy kávéskanálnyi méz nem árt. Így persze már nem lesz vegán a kókusztejünk. 2-3 perc után egy sűrű szövésű szűrőn átöntöm egy kancsóba és mehet a hűtőbe, ahol 2-3 napig eláll. A maradék kókuszreszeléket egy sütőpapírral bélelt tepsibe szórom és a sütő „épphogy” fokozatán kiszárítom. Fontos, hogy szárítsuk és ne süssük. Az így elkészült „melléktermék” felhasználható később sütemények készítéséhez.
Hozzávalók:
- 100 gr. kókuszreszelék
- 1 liter víz
- 1 csomag vaníliáscukor
- 1 kávéskanál méz