Szeretem a ráérős őszi reggeleket. Bekuckózva az ablakon át nézni a deres füvet az udvaron, forró kávét kortyolgatni és valami finom péksütit majszolni hozzá. Lehet ettől szebb reggelt elképzelni? Jó, jó, tudom. Persze, hogy lehet. De ahogyan a mondás is tartja, jelenleg hozott anyagból kell dolgozni.

A kakaós csavart koszorú pont megfelelő egy ablakon kibambulós, kávézós, majszolós reggelhez. Az elkészítése pedig annyira egyszerű, hogy az ember lánya kettőt pislog álmosan, és már készen is van. Aztán még két pislogás, és el is fogyott.

Első lépésként a langyos tejbe morzsolom az élesztőt, hintek rá egy pici cukrot, és kimérem a többi alapanyagot. A lisztet a dagasztótálba szitálom, hozzá adom a cukrot, a vajat, a sót és a vaníliás cukrot. Ha felfutott az élesztő, mehet a tálba és kezdődhet a dagasztás. Amíg a gép dolgozik, az alkotó sem pihen. A kakaóport selymesre kavarom a tejjel.

Amikor a tészta egy csinos gombóccá állt össze, testvériesen ketté osztom, és az egyik felébe beledolgozom a kakaót. Jöhet a 30 perc kelesztés, majd mindkét tésztát 6-6 részre vágom és közel azonos hosszúságú rudakat sodrok belőlük. A tésztahurkákat összecsavarom, vigyázva arra, hogy ne feszüljön egymáson a tekerés, mert könnyen megrepedhet a koszorú sütés közben. A kétszínű kis tekercseket egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom 2-3 centire egymástól, majd bekapcsolom a sütőt 180 °Celsiusra. Hagyom a koszorúkat 10 percig kelni, majd tojással lekenve mehetnek a felmelegedett sütőbe 20 percre.

Bizton állítom, hogy vajjal, lekvárral, kávéval, kakaóval, sóskaramellás tejjel, bambulva vagy bambulás nélkül is nagyon finom.

Hozzávalók:

20 gr friss élesztő

250 ml langyos tej

500 gr liszt

100 gr porcukor

60 gr szobahőmérsékletű vaj

csipetnyi só

2 tk cukrozatlan kakaópor

2 ek tej

Sütési hőmérséklet: 180 °C

Sütési idő: 20 perc