RECEPTEK

Édes sütemények

Fehércsokis sajttorta bazsalikomos-balzsamecetes gyümölcsréteggel

Fehércsokis sajttorta bazsalikomos-balzsamecetes gyümölcsréteggel

Ahogyan a bemutatkozó soraimban már említettem, szívesen alkalmazom a 21. század sütés-főzést könnyítő vívmányait ötvözve a hagyományokkal. Az alábbi recepthez nem átallottam boltban kapható port felhasználni. Sokáig szemeztem, kacérkodtam a Süti pudingporral. Igazi...

Lussekatter – Luca macskája

Lussekatter – Luca macskája

A Lussekatter hagyományos svéd adventi sütemény, melyet Luca napján sütnek, esznek. Az alakja egy összegömbölyödött macskára, az ördög macskájára emlékeztet - bár szerintem csak a farkára - , a színe viszont a napsütést, a fényt idézi, mely a sötét erőket hivatott...

Narancsos cruffin

Narancsos cruffin

A cruffin a muffin és a croissant hibrid gyermeke. A rétegelt tésztát muffinsütőben sütjük, aminek több előnye is van. Szépen megtartja a formáját, és ha papírkapszlival béleljük ki a muffinsütőt, a mosogatás is pikk-pakk megoldható. Az első ismert cruffint 2013-ban...

Brownie

Brownie

A brownie olyan, mint a foci. Mindenkinek van egy jó receptje, mindenki ért hozzá, de tulajdonképpen csak kevesen készítik el. Nem tagadom, én is többször körbejártam a brownie témát, volt néhány „ez nem az igazi” próbálkozásom, míg végül megalkottam ezt a receptet....

Kürtőskalács egyszerűen

Kürtőskalács egyszerűen

Na, biztos, hogy nem állok be ebbe a sorba!- fogadom meg mindegy egyes alkalommal, amikor megérzem a kürtőskalács illatát, majd meglátom a kígyózó sort a bódé előtt. Aztán 23 másodperc elteltével azon örvendezek, hogy nem én állok a sor végén, mögöttem is állnak már…...

Áfonyalekváros-csokis muffin

Áfonyalekváros-csokis muffin

Biztosan sokan emlékeznek még arra, amikor a muffin sütés reneszánszát élte, majd hanyatlásnak indult. Úgy érzem, méltánytalanul szorult háttérbe ez az apró sütemény a cukrásztermékek sorában, hiszen az alaptészta mondhatni semleges, az elkészítése nem időigényes és a...

Panna cotta

Panna cotta

Az eredetileg Piemont régióból származó édesség napjainkra már meghódította a világot, többek között az én konyhámat is.:) Szeretem, mert gyorsan elkészíthető, könnyed, bármilyen idénygyümölcs megfelelő hozzá, és nem utolsó sorban finom. Hozzávalók: Gyümölcsös...

Csokis rózsakalács

Csokis rózsakalács

A receptet Limara oldalán találtam, majd kissé átalakítottam a saját ízlésem szerint és némi kényszer hatására. A csokin kívül eredetileg vörösáfonya is szerepelt az összetevők között. Nos, miután az itthon fellelhető összes aszalt áfonyát sikerült elfogyasztanom egy...

Citrommázas túrós kuglóf

Citrommázas túrós kuglóf

A kuglófnak sok gazdája van. Magukénak vallják az olaszok, a franciák és az osztrákok. Nos, nekem mindegy kié a gyerek, én szeretem a kuglófot. Keverem-kavarom és pillanatok alatt elegáns finomság kerül az asztalra a gőzölgő kávé kísérőjeként. A tészta mondhatni...

Máktorta

Máktorta

Gyerekkorom óta imádom a mákot. Dédnagymamám kertjében mindig virított mák. Nevelgette, locsolta, majd ha eljött az ideje levágta az értékes magvakat tartalmazó fejet és a padláson szárítgatta. Alig vártam, hogy a csonttá száradt mákgubókat végre összeroppanthassam és...